Warsztaty zielarskie pn. „Dziko rosnące rośliny lecznicze – ich ekologiczny zbiór i możliwości wykorzystania” zrealizowane w ramach operacji pn. „Zioła cenne bogactwo natury” wpisanej do Planu Operacyjnego KSOW+ 2025.
17, 18 i 19 września 2025 roku Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie miał przyjemność zaprosić mieszkańców obszarów wiejskich oraz doradców rolniczych na cztery warsztaty zielarskie pn. „Dziko rosnące rośliny lecznicze – ich ekologiczny zbiór i możliwości wykorzystania.” W każdym spotkaniu udział wzięło 15 osób. Warsztaty odbywały się w Przysieku, Zamku Bierzgłowskim, Wądzynie oraz Fletnowie.
Warsztaty prowadził Michał Konkel, Słowiański Zielnik. Z wykształcenia biolog, archeobotanik. Z pasji przyrodnik. Z zawodu zielarz-fitoterapeuta oraz grzyboznawca. Członek Polskiego Towarzystwa Zielarzy-Fitoterapeutów. Edukator ziołolecznictwa. Propagator „Supermarketu Natura”, czyli świadomego i rozważnego korzystania z zasobów oferowanych nam przez przyrodę. gdyż środowisko naturalne jest nam w stanie zapewnić wszystko, wystarczy tylko wiedzieć, jak z tego skorzystać. Miłośnik przyrody i fotografii przyrodniczej. Nabyte wykształcenie pozwala mu niezwykle sprawnie poruszać się w dziedzinie zielarstwa, ziołolecznictwa i fitoterapii, zarówno w wymiarze teoretycznym, praktycznym, jak i w terenie.
Podczas warsztatów uczestnicy poznali znaczenie ziół w życiu człowieka, zasady zbierania ziół ze stanowisk naturalnych, substancje czynne występujące w surowcach zielarskich, ich wpływ na organizm człowieka, prawidłowy sposób przechowywania i konserwacji surowców zielarskich oraz praktyczne sposoby wykorzystania ziół w kuchni oraz domowej apteczce. W drugiej części warsztatów odbył się spacer zielarski w terenie podczas którego uczestnicy uczyli się rozpoznawania gatunków ziół występujących w naturalnych siedliskach. Po spacerze nastąpiła dalsza część praktyczna sporządzania preparatów na bazie ziół, przygotowanie przez uczestników syropu ziołowego, naparu na odporność, maści ziołowej, kadzidełka z zebranych ziół oraz soli kuchennej ziołowej. Wszystkie produkty zostały wykonane z użyciem ziół, które można pozbierać ze stanowisk naturalnych lub uprawiać w ogródku. Proste przepisy oraz dostępność surowca z pewnością zachęciły uczestników do wprowadzenia ziół do codziennej diety. Wykonywanie podczas warsztatów preparatów na bazie ziół do zastosowania w kuchni i domowej apteczce bez wątpienia zainspiruje uczestników do samodzielnego robienia pielęgnacyjnych specyfików w warunkach domowych.
Warsztaty zielarskie realizowane w ramach operacji pn. „ Zioła – cenne bogactwo natury”, to ogromna dawka wiedzy zarówno teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy zajęć bardzo pozytywnie ocenili warsztaty, byli bardzo zadowoleni, że poznali tyle prostych, ale bardzo wartościowych przepisów na zastosowanie ziół w kuchni i domowej apteczce.
Opracowanie Karina Wroniecka
Zdjęcia: Karina Wroniecka, Marek Rząsa
Przysiek
Zamek Bierzgłowski
Wądzyn
Fletnowo